
kelnerka / kelner
Co jest ważne w pracy kelnera?
- Odpowiedni ubiór i perfekcyjny, naturalny wygląd
- Gotowość do ciągłej nauki
- Umiejętność stwarzania doskonałej atmosfery
- Szybkość działania
- Szczery uśmiech
- Odporność na stres
- Wierność zasadzie, że gość ma zawsze rację
- Zajmowanie się gośćmi w taki sposób,
w jaki sama/sam chciałabyś/chciałbyś
być obsłużony - Odgadywanie pragnień gości
- Zmysł obserwacji
- Posłuszeństwo
- Umiejętność pracy zespołowej
- Znajomość karty
- Umiejętność serwowania potraw,
wina oraz savoir-vivre - Przynajmniej komunikatywna znajomość
języka angielskiego
Niezbędne akcesoria:
- długopis
- notes
- korkociąg
- otwieracz do napojów
Czego nie wolno robić?
- Odpowiadać „nie wiem”
- Używać prywatnego telefonu w trakcie obsługi gości
- Kłócić się z przełożonym, szczególnie w obecności gości
Pamiętaj, restauracja to miejsce,
w którym ludzie chcą miło spędzić czas
i celebrować wspaniałe chwile.
Nie psuj tej atmosfery niepotrzebnymi kłótniami!