Jak przygotować się do pracy?



kelnerka / kelner

Co jest ważne w pracy kelnera?

  • Odpowiedni ubiór i perfekcyjny, naturalny wygląd
  • Gotowość do ciągłej nauki
  • Umiejętność stwarzania doskonałej atmosfery
  • Szybkość działania
  • Szczery uśmiech
  • Odporność na stres
  • Wierność zasadzie, że gość ma zawsze rację
  • Zajmowanie się gośćmi w taki sposób,
    w jaki sama/sam chciałabyś/chciałbyś
    być obsłużony
  • Odgadywanie pragnień gości
  • Zmysł obserwacji
  • Posłuszeństwo
  • Umiejętność pracy zespołowej
  • Znajomość karty
  • Umiejętność serwowania potraw,
    wina oraz savoir-vivre
  • Przynajmniej komunikatywna znajomość
    języka angielskiego

Niezbędne akcesoria:

  • długopis
  • notes
  • korkociąg
  • otwieracz do napojów

Czego nie wolno robić?

  • Odpowiadać „nie wiem”
  • Używać prywatnego telefonu w trakcie obsługi gości
  • Kłócić się z przełożonym, szczególnie w obecności gości

Pamiętaj, restauracja to miejsce,
w którym ludzie chcą miło spędzić czas
i celebrować wspaniałe chwile.
Nie psuj tej atmosfery niepotrzebnymi kłótniami!


hostessa / host

Co jest istotne w takiej pracy?

  • Punktualność i dotrzymywanie terminów
  • Perfekcyjny wygląd i wysoka kultura osobista
  • Pozytywne nastawienie
  • Pewność siebie i umiejętność szybkiego
    nawiązywania kontaktów z ludźmi
  • Szczery uśmiech
  • Uprzejmość i znajomość zasad zachowania się
    w towarzystwie
  • Gotowość do ciężkiej pracy powyżej
    8 godzin dziennie
  • Umiejętność radzenia sobie
    z niemiłymi klientami
  • Przynajmniej komunikatywna znajomość
    języka angielskiego

Czego nie wolno robić w czasie pracy?

  • Nawiązywanie relacji towarzyskich
  • Przeklinanie
  • Krytykowanie promowanego produktu
  • Używanie prywatnego telefonu

Niezbędnik w pracy przy obsłudze
promocyjnej imprez:

  • Wygodne, ale eleganckie buty

barmanka / barman

Co jest istotne w pracy za barem?

  • „Czytanie w myślach” klientów
  • Umiejętność zadbania o gości
  • Dbanie o porządek jak we własnym domu
  • Doskonała znajomość menu
  • Kreatywność w wymyślaniu nowych kompozycji
  • Szczery uśmiech
  • Zachowanie idealnej czystości
  • Uprzejmość
  • Jasne formułowanie myśli
  • Nawiązywanie miłej relacji z klientem
  • Pewność siebie
  • Osobowość sprzedażowa

Czego nie wolno robić za barem?

  • Picie alkoholu
  • Przeklinanie
  • Nachalne proponowanie drinków
  • Spoufalanie się z klientem

Niezbędnik w pracy za barem:

  • Shaker
  • Miarka
  • Sitko barmańskie
  • Szklanica barmańska
  • Łyżka barmańska
  • Ubijacz barmański
  • Obieraczka do cytrusów
  • Wyciskacz do owoców
  • Szczypce do lodu

Klienci wyczuwają wszelkie napięcia miedzy
pracownikami, dlatego nie prowokuj konfliktów.
Goście przyszli na drinka i pozwól im się cieszyć
tym wspaniałym momentem.


kucharka / kucharz

Co jest istotne w pracy kucharza?

  • Bezwzględna czystość i perfekcyjna
    organizacja pracy
  • Przynajmniej podstawowa znajomość
    wszystkich sekcji w profesjonalnej kuchni
  • Wyczucie smaku i wybitne poczucie estetyki
  • Umiejętność pracy zarówno indywidualnej,
    jak i grupowej
  • Łatwość nawiązywania relacji z ludźmi
  • Racjonalne wykorzystanie produktów
    i minimalizowanie strat
  • Gotowość do ciężkiej pracy oraz ciągłego
    poszerzania wiedzy
  • Znajomość zarówno tradycyjnych,
    jak i nowoczesnych technik kulinarnych

Niezbędnik kucharza

  • nóż
  • bluza kucharska
  • rękawica

Co jest niedopuszczalne?

  • Kłótnie z szefem kuchni
  • Spóźnienia
  • Kłótnie z szefem kuchni o spóźnienia 😉